El colesterol LDL, anomenat dolent, és el que acumula el colesterol a les parets de les arteries (arteriosclerosis) i a vegades pot arribar a bloquear el fluxe de sang produint infarts o ictus.
El colesterol HDL transporta el colesterol cap al fetge perquè aquest l’elimini i no s’acumuli a la sang. Interessa tenir HDL alt perquè és protector i LDL baix perquè és perjudicial
Valors LDL:
- óptimo: menor 100mg/dl
- casi òptim: 100-129mg/dl
- límit alt: 130-159mg/dl
- alt: 160-189 mg/dl
- molt alt: més de 190mg/dl
Què afecta al colesterol?
- Pes: el sobrepes aumenta els valors de colesterol LDL
- Activitat física: aumenta el HDL i baixa el LDL
- Tabac: fumar baixa el HDL
- Dieta:
- Augmenten LDL: fregits, bolleria, embotits, formatges, mantegues, pell de pollastre, productes làctics no desnatats
- Augmenten HDL: avena, panses, pomes, peres, alvocat, peix blau (omega 3), llegums, oli oliva, verdures, fruits secs
Altres factors com l’edat, el sexe, i la raça també afecten però no els podem controlar.
La prevenció és el més important per tenir controlat el risc cardiovascular. Seguir un estil de vida saludable i fer controls analítics periòdics per coneixer els nostres valors de colesterol és bàsic. En el cas dels homes, abans dels 45 anys es recomana fer control analític com a màxim cada 5 anys i a partir dels 45 anys cada 1 o 2 anys. En els cas de les dones, mentre estiguin en edat fèrtil es recomana com a màxim cada 5 anys i a partir de la menopausa cada 1 o 2 anys.