DIABETIS
La diabetis és una malaltia metabòlica caracteritzada per defectes en la secreció i/o acció de la insulina, això acaba provocant uns nivells de glucosa en sang elevats de manera crònica, anomenada hiperglucèmia.
Quina funció te la insulina?
- Facilita l'entrada de glucosa a les cèl·lules per aportar energia
- Facilita el depòsit de glucosa a fetge i músculs
- Intervé en la transformació d'excés de glucosa a grassa
Tenim 3 tipus de diabetis:
Diabetis tipus 1
Es tracta d’una malaltia autoimmune que destrueix les cèl·lules beta del pàncrees productores d’insulina. Per tant, hi ha molt poca producció d'insulina. És poc comú i afecta a nens, adolescents i adults joves.
Diabetis tipus 2
Es tracta del desenvolupament de resistència a la insulina, el cos no respon a l'insulina, i es genera més insulina per compensar la que no funciona. És molt més comú i afecta a adults.
LA MEITAT DE LES PERSONES DIABÈTIQUES NO SABEN QUE HO SÓN: la diabetis tipus 2 es desenvolupa lentament i moltes persones NO presenten els símptomes típics:
- Visió borrosa
- Sed
- Cansament
- Moltes ganes d'orinar
- Gana
- Pèrdua de pes
Diabetis gestacional
És habitual que aparegui durant l’embaràs tot i que normalment desapareix, però les persones afectades després tenen més risc de desenvolupar diabetis tipus 2.
Com hem vist, l'hormona clau és la insulina, que és l’encarregada que quan ingerim aliments, els seus carbohidrats es descomponen en glucosa, aquesta acaba passant al torrent sanguini i provoca que el pàncrees alliberi insulina perquè les cèl·lules i teixits puguin captar-la per produir energia.
El control de la glucosa és clau en el control de la malaltia de la diabetis de la mateixa manera que millorar l’estil de vida, controlar la pressió arterial i els nivells de colesterol en sang així com deixar de fumar ajuda a prevenir riscs associats en un futur. Un descontrol dels nivells de glucosa afavoreix que s’incrementi les possibilitats de patir:
- Pèrdua de visió
- Úlceres a peus i cames
- Afectació dels nervis de cos (dolor, formigueigc, pèrdua de sensibilitat, disfunció erectil...
- Problemes renals
- Sistema immune debilitat
- Més probabilitat de patir infarts o ictus
La forma habitual de controlar els nivells de sucre són els glucòmetres, que mesuren els nivells de glucosa en el moment de la mesura. A més a més, a les farmàcies i a l'hospital es pot fer controls de l'hemoglobina glicocosilada que és un paràmetre que permet conèixer el valor mitjà de glucosa en el rang de 3 mesos i dona informació del control que hi ha de la malaltia.
Hi ha diferents moments per mesurar la glucosa al llarg del dia amb l’ús dels glucòmetres, sobretot es recomana fer-ho en dejú, abans del menjar, dues hores després de l’àpat i abans d’anar a dormir. Els nivells de glucosa considerats normals són:
- Abans de menjar 80 a 130 mg/dL
- Dues hores després de l’àpat: valor inferior a 180 mg/dL
El metge recomanarà quins són els valors òptims i en quins moments mesurar els nivells de glucosa segons cada pacient, ja que per exemple les persones que fan ús d'insulina injectable poden necessitar més control al llarg del dia.
A Espanya actualment la diabetis és una malaltia amb una incidència elevada que afecta 1 adult de cada 7. És la segona tassa més alta d’Europa. Per la qual cosa és important tenir un bon control de la malaltia. El teu farmacèutic pot ajudar a establir les mesures que necessitis, consulta’ns!