MASSATGE PERINEAL PRENATAL
A l’última etapa de l’embaràs, abans del part, són moltes les preguntes que ens sorgeixen, com també incerteses i temors… Sovint un d’ells té a veure amb la possibilitat que es pugui produir una episiotomia; és a dir, que s’hagi de fer un tall a la part més inferior de la vagina (part múscul i part pell del perineu, zona que va de la vagina a l’anus per facilitar el part.
El massatge perineal és una tècnica preventiva que es practica per preparar el perineu de la futura mare evitant així l’episiotomia a l’hora del part.
S’ha demostrat que és molt interessant realitzar-lo a partir de la setmana 34 de gestació. Es recomana fer-lo a diari o bé a dies alterns, i el practica la mateixa mare a si mateixa o bé la parella (majoritàriament).
Com es fa el massatge perineal?
Es realitza a nivell extern, a la zona perineal i a nivell intern, just a l’entrada de la vagina per la part més posterior. Es recomana ajudar-se d’olis vegetals de qualitat per tal de facilitar el massatge i aprofitar les propietats que tenen. Aquests olis vegetals, de primera premsada en fred i biològics, aportaran flexibilitat a la pell (OV de macadàmia i OV d’argan, per exemple) i ens ajudaran a reestructurar la pell amb l’aport d’omegues (OV onagra i OV rosa de mosqueta, per exemple).
El massatge s’ha de realitzar amb moviments de mitja lluna aplicant certa pressió en alguns punts. Per fer-ho més entenedor: imaginem que l’obertura vaginal posterior és com un rellotge; doncs farem certa pressió a les 3h, a les 6h i a les 9h.
És important remarcar que el massatge perineal mai ens ha de generar una molèstia o dolor. S’ha de fer amb moviments lents, suaus, fent una lleugera pressió en el teixit dèrmic als punts concrets.
Començarem sempre amb un únic dit fent el massatge, i si no resulta molest, podrem afegir un segon dit a posteriori.
A mesura que anem realitzant el massatge podrem comprovar que el teixit es pot estirar més sense oferir resistència que podríem tenir a l’inici.
En general, doncs, el massatge perineal és molt beneficiós (no només per evitar l’episiotomia) sinó també perquè aquesta zona estigui més descongestionada, podent millorar els incòmodes símptomes de congestió vulvar que poden aparèixer al final de l’embaràs.